Çin’den şaşırtan dış ticaret verileri, pandemi mağdurundan iflas başvurusu, dolar/TL’de son durum: Piyasalarda neler oluyor?
Investing.com – ABD vadeli işlemleri, yatırımcıların Wall Street’teki son yükselişin kalıcı gücünü ölçmeye çalışmasıyla düştü. Çalışıyoruz UBS, rakibi Credit Suisse ile olan evliliğinden kaynaklanan harcamalar nedeniyle 2017’den bu yana ilk çeyrek zararını bildirdi. Dolar/TL sabah saatlerinde yeni bir rekor seviyeye ulaştı.
1. Vadeli işlemler düştü
ABD hisse senedi vadeli kontratları, yatırımcıların rallinin göreli gücünü tartmasıyla bir miktar geri çekilmeye işaret ederek düştü.
Dow%0,3, S&P 500%0,3 ve Nasdaq 100Yüzde 0,2 oranında değer kaybetti.
Wall Street’teki ana endeksler önceki seansı her iki göstergeyle birlikte yeşil renkte tamamladı. S&P 500ve 30 hisse Dow Jones Endüstriyel Ortalaması yazdan bu yana ilk kez altı günlük kar serisi kaydetti. teknoloji yüklü Nasdaq KompozitAyrıca art arda yedinci pozitif seansına yükseldi.
Hisse senedi piyasaları, Fed’in yakın zamanda faiz indirimine geçebileceği umuduyla bu yılın en iyi haftasını tamamladı. Ancak yatırımcılar, ABD merkez bankasının politika yolunu değerlendirmeye çalışırken, hem büyüme hem de enflasyon açısından nispeten bilinmeyen bir görünüme bakmaya devam ediyor.
2. WeWork iflas başvurusunda bulundu
Adam NeumannSoftBank tarafından kuruldu ( 9984) WeWork tarafından desteklenmektedir ( BİZ) pandemi sonrası ofis doluluklarının azalması ve değerli kiralarla mücadele ederken New Jersey mahkemesinde iflas başvurusunda bulundu.
Dün yaptığı açıklamada WeWork, sermaye yapısını ve finansal performansını güçlendirmek için faaliyetlerini yeniden düzenlemek üzere harekete geçtiğini belirterek, “mevcut finanse edilen borcunu önemli ölçüde azaltmak” için paydaşlarının desteğini aldığını ekledi.
WeWork daha önce Ağustos ayında, 2,9 milyar dolarlık net uzun vadeli borcunun ve 13 milyar doları aşan uzun vadeli kiralamaların şirketin hayatta kalma kabiliyeti hakkında “ciddi şüphe” yarattığını söylemişti.
Şirket, ABD ve Kanada dışındaki lokasyonlarının ve dünya genelindeki bayiliklerinin iflas sürecinden etkilenmeyeceğini kaydetti.
Bir zamanlar küresel ofis alanının olası geleceği olarak görülen WeWork’un son çeyrek doluluk oranı tahminlerin oldukça altındaydı; ilk yarı nakit işletme karı ise negatifti. Şu anda piyasa değeri 40 milyon dolar civarına düştü. Bu seviye, 2019 yılında özel sermaye tarafından şirkete tahsis edilen 47 milyar dolarlık değerin çok altında.
3. UBS, Credit Suisse’in satın alma maliyetleri nedeniyle üç aylık zararını açıkladı
UBS ( UBSG), eski ortağı Credit Suisse’in devam eden entegrasyonuyla ilgili maliyetlerden etkilendiği için üçüncü çeyrekte 785 milyon dolarlık beklenenden fazla zarar bildirdi.
Sistemik açıdan kritik iki bankadan ilki olan birleşme, Credit Suisse’in çöküşünü önlemek amacıyla bu yılın başlarında İsviçre hükümeti tarafından denetlenmişti. Credit Suisse artık UBS’nin bir yan kuruluşu ve gelecek yıl klasik rakibiyle yasal olarak birleşmesi bekleniyor.
UBS Yürütme Konseyi Lideri Sergio Ermotti Açıklamasında bankanın hızla Credit Suisse’i faaliyetlerine dahil ettiğini vurgulayarak, değerli varlık yönetimi bölümüne “güçlü girişler” kaydedildiğini ekledi. Birim, büyük ölçüde yeni müşteri akışı sayesinde 22 milyar dolar net yeni para topladı.
Ayrıca bugün araç paylaşım platformu Uber Technologies ( UBER) ve güç kümesi Occidental Petroleum ( OKSİ) ayrıca üç aylık karını da açıklayacak.
4. Çin’in ithalatı artıyor
Çin’in içe aktarmakEkonomi Ekim ayında beklenmedik bir şekilde büyüyerek iç talebin toparlanacağına dair temkinli iyimserliği körükledi; ihracatta beklenenden daha derin bir düşüş ise dünyanın ikinci büyük ekonomisine yönelik potansiyel risklerin altını çizdi.
Ülkeye yapılan ithalat %3 artış göstererek %4,8’lik düşüş beklentilerini aştı ve Eylül ayındaki %6,2’lik düşüşten iyileşti; bu da Pekin’in bir dizi sınırlama önleminin kesintili bir geri dönüşü destekleyebileceğinin sinyalini verdi. Ancak Çin hâlâ uzun süredir devam eden emlak krizinin ve nispeten zayıf küresel ekonomik koşulların baskısıyla karşı karşıya.
İşte Çin ihracatEkim ayında yıllık bazda %6,4 oranında düşüş yaşanarak %5,4’lük düşüş beklentilerini karşılayamadı ve bir önceki aydaki %6,2’lik düşüşe göre hızlı bir düşüş gösterdi.
Geçen hafta açıklanan ekim ayı ticari aktivite verileri; Yabancı ithalatçıların artan yüksek faiz oranları ve yapışkan enflasyon baskısıyla boğuşması nedeniyle yerli firmaların (özellikle imalat sektöründekilerin) yurt dışı talepteki yavaşlamadan muzdarip olduğu ortaya çıktı.
5. Saudi Aramco’nun karı düşüyor
Suudi Aramcoile ilgili ( 2222) üçüncü çeyrek geliri, petrol fiyatları ve hacimlerindeki düşüşün etkisiyle %23 azaldı, kısmen üretim telif ücretlerindeki düşüşle dengelendi.
Şirketin 30 Eylül’de sona eren üç aylık dönem için net karı 32,6 milyar dolara düştü, ancak bu rakam hâlâ şirketin derlediği tahminlerde öngörülen 31,8 milyar doların üzerindeydi. Şirket hisseleri yatay bir seyir izliyor.
Sonuçlar, Exxon Taşınabilir( XOM) Ve şerit( CVXBu, diğer güç kümelenmelerinin kârlarındaki benzer yıllık düşüşleri yansıtıyor: ) Küresel ekonomiye ilişkin endişeler bu yıl ham petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturarak bu şirketlerin sonuçlarını olumsuz etkiliyor.
Petrol fiyatları, Çin’den gelen karışık ticaret verilerinin dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısında talebin azalmasına ilişkin endişeleri artırmasıyla düştü.
WTIVadeli işlem sözleşmeleri %2 düşüşle 79,20 dolara geriledi. Brent %1,9 düşüşle 83,53 dolara geriledi. İsrail-Hamas savaşının petrol zengini bölgedeki arzı kesintiye uğratmayacağı yönündeki beklentiler arttıkça, her iki sözleşme de geçtiğimiz hafta ciddi kayıplar yaşadı.
6. Dolar/TL’deki ölçülü yükselişle rekor yenilenirken Borsa İstanbul’da yatay bir görünüm hakim.
Dolar/TL’de ölçülen yükseliş sabah saatlerinde devam ederken parite %0,46 artışla 28,49 seviyesinde devam ediyor.
Günün ilk saatlerinde dolar/TL 28,64 seviyesine reel iğne yapılırken yeni bir rekor seviyesi kaydedildi. İlerleyen saatlerde 28,5 TL civarında direnç görmeye devam eden parite, dünkü direnç seviyesi olan 28,44 TL’den alt bölgede destek bulmaya devam ediyor.
Son durumda, TCMB’nin faiz artırım kararı sonrasında doların Türk lirası karşısındaki değer artışının trendini bozmadan devam ettiği görülüyor.
diğer taraftan BİST 100Endeks güne %0,08 artışla 7.874,18 puandan başladı ve oldukça yatay bir açılış yaptı.
Dün önceki dönemlerde yüzde 2,1 oranında yükseliş kaydeden BIST 100, günü 7.868 puandan kapattı. Dün BIST 100’de 89 hisse günü olumlu kazançla kapatırken, 10 hisse de değer kaybetti. Endeksin işlem hacmi 81,8 milyar TL ile toplam hacmin %72’sine tekabül ediyor.
Şu anda endeks %0,14’lük düşüşle 7.856 puan civarındaki yatay görünümünü koruyor.
cameliajans.com.tr