Ekonomi

Küresel petrol piyasaları düşük talep nedeniyle zorlanma belirtileri gösteriyor

Sektör tüccarları ve analistlerine göre, küresel fiziki ham petrol piyasaları rafinerilerden gelen talebin azalması ve arz bolluğu nedeniyle bir gerileme yaşıyor.

Bu eğilim özellikle yüksek faiz oranları ve enflasyonun tüketici ve sanayi talebini azalttığı Avrupa’da belirgin. OPEC üyesi olmayan bir üretici olan Amerika Birleşik Devletleri de arzın artmasına katkıda bulunuyor ve bu durum OPEC+’nın 1 Haziran’da yapacağı toplantıda üretim kısıtlamalarını sürdürmesini etkileyebilir.

Rafineriler, mevsimsel bakımlarını tamamlamalarına ve ham petrol alım kapasitelerini arttırmalarına rağmen talepte beklenen artışı göremedi. Saxo Bank’tan bir analist, tüketicilerin çeşitli ekonomik zorluklar nedeniyle baskı altında olduğunu ve bunun da ham petrol talebinde artışa dönüşmediğini vurguladı.

Vadeli Brent piyasasının belirlenmesinde etkili olan ham petrol türlerinin üretildiği Kuzey Denizi, piyasadaki zayıflamanın en belirgin olduğu bölgelerden biri. 14 Mayıs’ta Kuzey Denizi Forties ham petrolünün fiyat farkı, Ocak 2023’ten bu yana en büyük fark olan tarihli Brent’e 97 sentlik bir indirime ulaştı.

Benzer şekilde, Kuzeybatı Avrupa’daki WTI Midland kargoları 13 Mayıs’ta tarihli Brent’e 69 sentlik bir indirimle değerlendirildi ve bu, WTI Midland’ın bir önceki yılın Mayıs ayında Brent gösterge fiyatının bir parçası haline gelmesinden bu yana en düşük noktaya işaret ediyor.

Sparta Commodities, fiziki fiyatlandırmanın baskı altında olduğunu ve yüksek ham petrol stoklarının alım faaliyetlerinde gecikmeye neden olabileceğini belirtti. Batı Afrika ve Amerika Birleşik Devletleri’nden gelenler gibi hafif, düşük kükürtlü ham petrol arzı da artıyor ve küresel arz bolluğuna katkıda bulunuyor.

Piyasanın mevcut durumu, kısa vadeli Brent swaplarının yapısına da yansıyor; hemen teslim ham petrolün Temmuz kontratına göre varil başına 1,07 dolar iskontolu işlem görmesi, acil arz fazlası ve talep eksikliğine işaret ediyor. Contango olarak bilinen bu piyasa durumu, hemen teslimin primli işlem gördüğü backwardation ile tezat oluşturuyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde fiziki piyasalar yumuşuyor ve Louisiana Light Sweet ham petrol fiyatları 16 Mayıs’ta WTI’a kıyasla varil başına 2,33 dolarla son üç haftanın en düşük seviyesine geriledi. ABD rafineri işleme oranları tipik mevsimsel seviyelerin altında seyrediyor. 10 Mayıs’ta sona eren haftada dört haftalık rafineri kullanım ortalaması %88,7 olurken, geçen yılın aynı dönemine kıyasla bu oran %91,2’ye geriledi. Ayrıca, talebin göstergesi olan ABD benzin ve distilat ürün arzı seviyeleri 2023 yılına kıyasla %4-5 daha düşüktür.

Küresel olarak rafineri kâr marjları, özellikle hem sanayi hem de ulaşım sektörleri için önemli bir ürün olan dizel değerlerindeki düşüş nedeniyle azalmıştır. PVM’den bir analist, azalan marjların zayıf talep karşısında aşırı yakıt üretiminin açık bir göstergesi olduğuna dikkat çekti. Bu durum Asyalı rafinerilerin Mayıs ayında ham petrol işlemlerini azaltmalarına yol açmış olup, önümüzdeki aylarda da bu azaltımların devam etmesi beklenmektedir.

Asya’daki zayıf rafinaj talebi Orta Doğu ham petrol fiyatlarını da etkiledi ve Dubai ham petrolü 8 Mayıs’ta son iki ayın en düşük seviyesi olan varil başına 81,24 dolara geriledi. Aynı zamanda Nijerya’da arz fazlasına yol açarak satıcıları Mayıs kargoları için fiyatları düşürmeye sevk etti. Nijerya Qua Iboe ham petrolünün vadeli Brent’e primi 15 Mayıs’ta 2,10$’a düşerek Şubat ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

İsmi açıklanmayan Asyalı bir ham petrol alıcısı, Batı Afrika ve WTI ham petrol alımlarını beklettiğini ve fiyatlarda daha fazla düşüş beklediğini bildirdi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu