Teknoloji

Teknoloji ve imece depremle bir araya geldi…

Türkiye’de yapı envanterinin teknoloji yardımıyla yapılması gerekiyor…

Kriz öncesi yapay zeka sistemleri ile afete uygunluğun sağlanması ve binaların depreme karşı dayanıklı olup olmadığının kontrol edilmesi ve risk önceliklendirmesinin yapılmasının önemli olduğunu belirten uzmanlar, ülkemizdeki bina envanterinin, yapay zeka sistemleri yardımıyla çıkarılması gerektiğini söylüyor. teknoloji. Türk gelenek ve göreneklerinde imece kültürünün olduğuna değinen Arş. Görmek. Gamze Nilsu Çolak, şubat ayındaki deprem felaketinde olduğu gibi teknolojik altyapı ile desteklenen işbirliği kültürü sayesinde sadece afet zamanlarında değil ihtiyaç sahibi her vatandaşa sürekli destek ve talepte bulunulabileceğinin altını çiziyor.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) Araştırma Görevlisi Gamze Nilsu Çolak, kriz anlarında ihtiyaç sahiplerine verilen desteğin önemine vurgu yaparak, teknoloji tabanlı platformların sosyal yardımlardaki rolüne değindi.

Ülkede yapı envanteri çıkarılmalı

Yapay zeka sistemleri ile afet uyumu sağlanarak ve coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanılarak yapıların depreme karşı dayanıklı olup olmadığı kontrol edilerek risk önceliklendirmesinin krizden önce önlenmesi için yapılabileceklerden biri olduğunu belirten Dr. Görmek. Gamze Nilsu Çolak, “Bundan önce ülkemizdeki binaların teknoloji yardımıyla envanterinin çıkarılması gerekiyor. Bunlar günümüz teknolojisi ile yapılabilecek şeylerden bazıları. Artan bir ivme ile hareket eden teknolojik gelişmeler, her alanda yapılabileceklerin sınırsız olduğunu gün geçtikçe ortaya koymaktadır.” söz konusu.

Türk geleneklerinde imece kültürü vardır.

Çolak, tüm ülkeyi ve hatta dünyayı etkisi altına alan afet ve krizler söz konusu olunca, devletten ve yetkililerden analiz beklemek yerine herkesin sorumluluk alması ve sorumluluk alması halinde yaraların çok daha hızlı sarılabileceğini söyledi. kültür aslında Türk gelenek ve göreneklerinde yer alır. Bu kültür teknoloji ile birleştiğinde milyonlara ulaşabilmektedir. Buradaki kilit nokta, insanlara ‘yapabileceklerini’ ve ‘çalışabileceklerini’ hissettirmektir. Depremzedeler için geliştirilen ‘Evim Evin Olsun’ gibi dijital kampanyalar, insanlara oturdukları yerden bile yardım etme imkanı sağlıyor. Aynı şekilde bu kampanyada sadece evi olanlar değil, evi olmayanlar da nakit takviyesi yapabilenler yardım edebilir. Birkaç dairesi olan bir kişinin yardım edebileceği gibi, kumbarasında para biriktiren küçük bir çocuk da inisiyatif alabilir.” dedi.

Teknoloji tabanlı yardım platformları ile insanları desteklemek mümkündür.

Şubat ayında yaşanan büyük felakette yardım etmeyi yeni öğrenen ve ilk kez yapanların olduğunu kaydeden Çolak, “Ancak bu yardımın tek seferlik değil, sürdürülebilir hale getirilmesi gerekiyor. anlık bir gerilim Bu kültür yerleşirse teknolojik altyapı ile desteklenen bu işbirliği kültürü sayesinde sadece afet anlarında değil, ihtiyaç sahibi her vatandaş için sürekli bir destek olmak mümkün olacaktır. Örneğin, teknolojiyi de kullanan hayır kurumları sayesinde, insanlar çevrimiçi olarak doğrulanmış gerçek ihtiyaçları listeleyebilir, ihtiyaç sahibi insanları elindekileri görüntüleyebilir ve destek olabilir. Evin arka sokağında bile fazla ileri gitmeden bir ihtiyaç sahibi bulunabilir, büyük meblağlar ödenmeden, büyük emekler harcanmadan da dayanışma sağlanabilir.” söz konusu.

Mevcut kampanyalarda yardım istenebilir

‘Afet Haritası’ isimli platformda depremden etkilenen bölgelerin iddiasının nüfus dağılımlarının yapıldığı olduğunu belirten Arş. Görmek. Gamze Nilsu Çolak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Deprem haritası çizilerek bu alanlardaki seyyar eczaneler, hasarlı binalar ve çadırkentler işaretlendi. Herkesin müdahale edebileceği online mecralarda çok fazla bilgi kirliliği olduğu düşünüldüğünde ‘Afet Haritası’ gibi onaylı kuruluşların değeri büyüktür. Gerçek bilgilerin paylaşıldığı bu platformda kısıtlama olmaksızın bağış yapılabilmektedir. Ayrıca afetten çok önce, ‘Evim Evin Olsun’ kampanyası gibi büyükşehir belediyelerimizle iş birliği yapılarak ‘Bir Kira Bir Ev’ dayanışma kampanyası oluşturuldu. Bu kampanya sayesinde sadece yardım etmek değil, yardım istemek de mümkün. Uygulamanın ‘Destek olmak istiyorum’ ve ‘Ev/kira desteğine ihtiyacım var’ olmak üzere iki seçeneği var.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

selcuk-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu