Sağlık

UNICEF ve ILO Türkiye’den Çocuk İşçiliğini Sonlandırma Çağrısı!

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla UNICEF ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye direktörlükleri, basın açıklamasında bulunarak konunun tüm paydaşlarını çocuk işçiliğini sona erdirmeye katkıda bulunmaya çağırdı.

ILO Türkiye Ofisi Direktörü Yasser Hassan ve UNICEF Türkiye Temsilcisi Paolo Marchi çocuk işçiliğine ilişkin dünya ve Türkiye verilerini açıklayarak, çocuk işçiliğini sona erdirme konusundaki adımların hızlanmasının hedeflendiğine işaret etti.

Basın açıklamasında, ILO’nun En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Yasaklanması ve Ortadan Kaldırılması Konulu 182 Sayılı Sözleşmesinin kabulünün 25. yıl dönümünde, UNICEF ve ILO Türkiye, kamu kurumları, sosyal ortaklar, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarını destekleme konusundaki kararlılıkları vurgulandı. Çocuk işçiliğini sona erdirme ve çocukları bu tehlikeden koruma çabalarının hızlandırılmasının hedeflendiği belirtildi.

160 Milyon Çocuk İşçi Olarak Çalışıyor

UNICEF ve ILO’nun 2021 raporuna göre, dünya genelinde 160 milyon çocuk hâlâ çocuk işçi olarak çalışıyor ve bu çocukların 79 milyonu sağlıklarını, güvenliklerini ve ahlaki gelişimlerini tehlikeye atan işlerde çalışıyor. Doğal afetler ve krizler, eğitime, sosyal korumaya, sağlık hizmetlerine ve çocuk korumaya erişimi kesintiye uğratarak aileleri yoksulluğa sürüklüyor ve çocukların işçiliğe zorlanmasına neden oluyor.

2025 Yılına Kadar Çocuk İşçiliğinin Ortadan Kaldırılması Taaddüt Ediliyor

2015 yılında kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SDG) 8.7’nin, çocuk işçiliğinin tüm biçimlerinin 2025 yılına kadar ortadan kaldırılmasını taahhüt ettiğinin belirtildiği açıklamada, “Ancak, çocuk işçiliği artıyor ve dünya bu hedefe ulaşma konusunda geride kalıyor gibi görünüyor. Çocuk işçiliğine mecbur kalan çocuklar, aynı zamanda eğitimden mahrum kalan, sağlıksız koşullara maruz kalan ve temiz suya erişimi sınırlı olan çocuklardır. SDG 8.7, tüm Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin %60’ından fazlasıyla ilişkilidir” ifadeleri yer aldı.

Türkiye’de Çocuk İşçiliği ile Mücadelede İlerlemeler Kaydedildi

UNICEF ve ILO, Türkiye’de çocuk işçiliğinin azaltılmasında önemli ilerlemeler kaydedildiğinin gözlemlendiğine işaret ederek, “Çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik ulusal programlar, UNICEF ve ILO’nun ulusal çabalara etkili bir şekilde katkıda bulunması için sağlam bir zemin sunuyor. 2024 yılında Türkiye, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 8.7’yi gerçekleştirmeye adanmış küresel bir koalisyon olan İttifak 8.7’de Rehber Ülke olarak tanındı. Bu bağlamda, Türkiye, çocuk işçiliğini ortadan kaldırma, zorla çalıştırma ve insan ticareti ile mücadele etme çabalarını güçlendirmeyi ve deneyimlerini küresel toplulukla paylaşmayı taahhüt etmektedir” açıklaması yaptı.

Sürdürülebilir Eylem Çağrısı

UNICEF ve ILO, çocukları ekonomik sömürüden ve çocuk işçiliğinden korumak için sürdürülebilir eylemlerin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu. Türkiye’de çocuk işçiliğine dahil olan 700,000’den fazla çocuk varken, UNICEF ve ILO, hükümeti, sosyal tarafları, sivil toplum kuruluşlarını, uluslararası kuruluşları ve özel sektörü ulusal çabaları sürdürmeye ve her çocuğun güvenliğini sağlamaya çağırdı.

İLO ve UNICEF Direktörleri: Hızla Harekete Geçmeliyiz!

UNICEF Türkiye Temsilcisi Paolo Marchi, “Çocuk işçiliği, çocukları çocukluklarından mahrum bırakır ve potansiyellerini gerçekleştirmelerini engeller. Çocukların ve ailelerinin sosyo-ekonomik refahlarını korumak için ihtiyaç duydukları araçlara sahip olduklarından emin olmalıyız. Kaliteli eğitim, sosyal koruma hizmetleri ve daha iyi ekonomik fırsatlar büyük fark yaratabilir” diye konuştu. ILO Türkiye Direktörü Yasser Hassan ise, “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin vaatlerini başarmaktan hâlen çok uzağız. 2000 yılından bu yana çocuk işçiliğinin azaltılmasında kaydedilen ilerleme dikkate değerdir. Ancak hızla hareket etmemiz gerekiyor. Herkes için insana yakışır iş fırsatlarının genişletilmesi kritik öneme sahiptir” dedi. Bu Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nde, UNICEF ve ILO Türkiye, tüm ilgili tarafları çocukların ve ailelerin refahını iyileştirmek için etkin sosyal koruma müdahalelerinin önemini vurgulamaya, çocuk işçiliğinin kök nedenlerini ortadan kaldırmaya yönelik kaliteli ve kapsayıcı eğitim ve sosyal hizmetlere erişim sağlamaya çağırıyor.  (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu