Viyana Büyükelçiliği’nde Ermeni teröristler tarafından şehit edilen Büyükelçi Tunalıgil anıldı
Avusturya’nın başkenti Viyana’da 22 Ekim 1975’te Ermeni terör örgütleri tarafından şehit edilen Büyükelçi Daniş Tunalıgil için Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği önünde anma programı düzenlendi.
Tören, Viyana’da Ermeni teröristler tarafından şehit edilen 3 Türk diplomatın anısına büyükelçilik dış cephesindeki plaketin önüne çelenk konulmasıyla başladı, ardından şehitler için saygı duruşu ve dua edildi. Törene Viyana’daki Türk misyonlarını temsil eden diplomatlar ve sivil toplum temsilcileri de katıldı.
“Türk milleti teröre boyun eğmemiştir ve boyun eğmeyecektir.”
Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun törende yaptığı konuşmada, 22 Ekim 1975’te Ermeni teröristler tarafından şehit edilen Büyükelçi Tunalıgil’i ve Ermeni teröristlerin saldırılarında hayatını kaybeden diplomatları anmak için bir araya geldiklerini belirtti. memleketlerinden binlerce kilometre uzakta çalışıyorlar.
Ceyhun, Türk diplomatlarının ve Viyana’daki Türk toplumunun temsilcileri olarak, bu alçak terör saldırılarını bir kez daha en güçlü şekilde kınadığımızı ve kınadığımızın altını çizdi.
“Türk milleti teröre boyun eğmemiştir ve boyun eğmeyecektir.” Ceyhun, Türkiye’nin hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm terör örgütlerine karşı kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğini belirtti.
Ceyhun, son dönemde dost ve kardeş Azerbaycan’ın diplomatik temsilciliklerine yönelik saldırıların vahim tehlikenin devam ettiğinin göstergesi olduğuna dikkat çekti.
Büyükelçi Ceyhun sözlerini şöyle sürdürdü:
“48 yıl önce bugün, tam bu saatte, önünde toplandığımız Büyükelçiliğimizin makam odasında Türkiye’yi temsilen görev yapan Büyükelçi Danış Tunalıgil, kendisine sorulan soruya onurlu bir yanıt verdi. Ermeni teröristler: ‘Evet, Türkiye Cumhuriyeti’nin Büyükelçisiyim.’ Merhum Büyükelçimiz, “Bu sözleriyle hem nefrete, teröre karşı dimdik ayakta durmuş, hem de diğer meslektaşlarımızın zarar görmesini engellemiştir.”
“1970’li ve 1980’li yıllarda Ermeni terör örgütlerinin saldırılarında 77 kişi hayatını kaybetti.”
Ceyhun konuşmasında, Ermeni terör örgütlerinin 1970’li ve 1980’li yıllardaki baskınlarında 58’i Türk vatandaşı olmak üzere 77 kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin de yaralandığını hatırlattı.
Büyükelçi Ceyhun, Türk diplomatlara yönelik terör saldırıları gerçekleştiren birçok teröristin, her yıl çeşitli ülkelerde düzenlenen törenlerde Ermeniler tarafından anılıp kahramanlaştırıldığını ve eylemlerinin yüceltildiğini belirtti.
Eli kanlı Ermeni teröristlerin Viyana’da Büyükelçi Tunalıgil dışında iki diplomatı daha şehit ettiğini hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:
“20 Haziran 1984 tarihinde Büyükelçiliğimizde Çalışma Müşavir Yardımcısı olarak görev yapan Erdoğan Özen, Ermeni teröristler tarafından arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hemen yanıbaşımızda şehit oldu. 19 Kasım 1984’te Evner Viyana’daki Birleşmiş Milletler Sosyal Kalkınma ve İnsani İşler Merkezi Müdür Yardımcısı Ergun, şunları söyledi: “Arabasında kırmızı ışıkta beklerken silahlı saldırı sonucu şehit oldu.”
“Adaletin yerini bulmaması acı verici”
Şehitlerin Türkiye-Avusturya ilişkilerini geliştirmeye çalışmaktan, Türkiye’yi ve Türk milletini temsil etmekten ve buradaki Türk toplumuna hizmet etmekten başka bir amacı olmadığının altını çizen Ceyhun, şöyle konuştu:
“Birçok yerde olduğu gibi Viyana’da da kaybettiğimiz şehitlerimizin katilleri yakalanamadı, adalet önüne çıkarılmadı ve hak ettikleri cezayı aldılar. Adaletin yerini bulmaması acıdır. Halen kayıtlara geçen bu alçak saldırılar, Avusturya polisinin tarihindeki ‘çözülemeyen vakalar’ aydınlatılmalı, failleri cezalandırılmalı ve adalet yerini bulmalı.” Ermeni terör örgütleri tarafından şehit edilen maaşlı diplomatlarımızın aziz anılarını yaşatmak ve şehitlerimiz hakkında Avusturya kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla, Viyana Kriminal Müzesi Müdürü emekli polis tarafından ‘Viyana’da Terör’ başlıklı bir kitap yazıldı. Memur Harald Seyrl. Kitap yarın Büyükelçiliğimizde satışa sunulacak. “Tanıtım sonrasında kitapçılarda yerini alacak. Aziz şehitlerimizin hikayelerini yaşatma çabalarından dolayı Seyrl’e teşekkür ediyorum.”
“Şehitlerimizi asla unutmayacağız”
Büyükelçi Ceyhun, şehitleri hiçbir zaman unutmayacaklarını, anılarını yaşatacaklarını, anılarını yaşatacaklarını belirterek, “Onların anılarını yaşatmanın ötesinde görevimiz bayrağımızı, Cumhuriyetimizi ve insani değerlerimizi ileriye taşımaktır. hayatları boyunca hep yüceltmeye, böylece isimlerini ve miraslarını korumaya çalıştılar.” yüceltmek içindir.” dedi.
Bu niyetle Ceyhun, aziz şehitlerimizi ve 48 yıl önce bugün şehit düşen merhum Büyükelçi Daniş Tunalıgil’i bir kez daha andığını, saygı ve şükranlarını iletti.
Terör saldırıları sonucu şehit olan ilk Türk Büyükelçisi
Şehit Büyükelçi Tunalıgil, 1915 yılında Ankara’da doğmuş, 1933 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun olmuş, yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladıktan sonra 1939 yılında Dışişleri Bakanlığı’na katılmıştır.
Merhum Danış Tunalıgil, genel merkez görevlerinin yanı sıra, 1941’de Türkiye’nin Milano Başkonsolosluğu’na, 1944’te Türkiye’nin Bern Büyükelçiliğine, 1948’de Türkiye’nin Roma Büyükelçiliğine, 1953’te de Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliğine atandı. 1958’de 43 yaşındaydı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olarak atandı. Daha sonra 1960 yılında Amman, 1964 yılında Belgrad ve 1970 yılında Lahey Büyükelçiliği görevlerinde bulunan Daniş Tunalıgil, 1973 yılında Viyana’ya atandı.
Daniş Tunalıgil, “terör saldırıları sonucu şehit olan ilk Türk Büyükelçisi” oldu.
kumluca-haber.com.tr