Yaşam

Evinize “Deprem Kulübesi” Yaptırmak Ne Kadar Mantıklı?

İnsanların kısa vadede yapması gereken en değerli plan depreme hazırlanmak. Yani sarsıntı anında sarsıntı çantanız ile evin sağlam bir bölgesinde saklanmanız gerekiyor. Bu düşünceden hareketle son dönemde deprem kabinleri Popüler olmaya başladı. Hatta geçtiğimiz günlerde deprem kulübelerinin fotoğraflarını çekmiştik.

Bugün inşaat mühendislerinden edindiğimiz bilgilere göre bu deprem kabini Artıları ve eksileri hakkında konuşacağız. Genellikle kireç kaldırabilecek yüksek kalınlıkta demirden yapılan bu titreme kabinleri, depremde bina yıkılsa bile sizi hayatta tutmayı amaçlar. Dışarıdan çok mantıklı görünse de elbette bazı dezavantajları da var. Eğer aklınızda böyle bir kabin yapma fikri varsa bu içerik size yardımcı olacaktır.

Deprem kabinleri nasıl yapılır?

NPI demir

Deprem kabinlerinin amacı, yapının çökmesi anında çökmenin neden olduğu yüke dayanabilmesi ve insanları yaşatmak.Bunun için genel olarak NPI Yüksek kantar denilen profil demirleri kullanılmaktadır. Bu ütülerin kalınlıklarına göre taşıma kapasiteleri de artmaktadır. (Bazı çelik konstrüksiyon malzemeleri de kullanılabilir) Tabi binanın o kısmına uygulayacağınız yük bire bir orantılı olarak artacaktır.

Üzerinde kaç kat olduğuna bağlı olarak bu kabinlerin taşıma kapasiteleri hesaplanmalıdır. Bu demirleri dört bir yanına direk şeklinde koyup bir sarsıntı anında saklanmaya çalışmak yeterli olmayabilir. Bu nedenle tabanda bir küp olan dolabın 6 yüzeyinde de durum böyledir. ütüler mutlaka ağır formda kullanılmalıdır.Bu da tek bir noktaya yüksek yük binmesine neden olur.

Deprem kabinleri binaya zarar verir mi?

Tonlarca kantarı olabilen bu kabinler, içindeki insanları koruyabilmektedir. En azından bir depremde Hayatta kalma şansını yüzde 5’ten yüzde 20-30’a çıkarabilir (hatta daha da fazla olabilir).(Depremin nasıl olduğu, binanın nasıl yıkıldığı ve daha birçok parametreye göre değişir.) İnşaat mühendisine sorduğumuz bu soruda inşaata uygun olmayan konutlarda bazı sorunlara yol açabileceği cevabını aldık. deprem kabinleri.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken asıl nokta; kabinin evin hangi kısmına inşa edileceğine doğru karar vermek. Böyle bir yükü mesken dışına yakın bir yere koymak, ağırlık stabilitesine zarar verebilir ve sarsıntı sırasında binanın daha hızlı ve daha fazla hasar almasına neden olabilir. Bu nedenle böyle bir kabin yapacaksanız evin merkezine yakın olmasına dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca taşıyıcı kolonlara ekstra yük bindireceği için. uzmanlar tarafından ağırlık hesaplamalarıYapılması gerektiğini de belirtelim.

Deprem kabini sizin hayatınızı kurtarırken komşunuzun da hayatına zarar verebilir.

Deprem kabinlerinde en önemli sorunun ölçek olduğunu biliyoruz. Herhangi bir sarsıntı anında hayat kurtarma şansınızı artıran bu kabinler. hızla düşecektir. Yani üzerindeki yükü taşımaya çalışırken tabana fazladan bir yük bindirecektir. Örneğin alt komşunuz deprem anında bir yaşam üçgeni buldu diyelim. Bu çalkalayıcı kabini, yaşam üçgeni ile alanı tartarak bu alanı kırabilir ve komşunuzun ölümüne neden olabilir. Bu nedenle bu stilistik sistemler, uzmanların tavsiye ettiği yerlere ve binanızın durumuna göre kurulmalıdır.

Şöyle düşünelim, bir shaker dolabı en az 600 kg ağırlığında olmalıdır. Birçok durumda bu ölçek çok daha yüksek olacaktır. Bir buzdolabı ise ortalama olarak 120-150 kg aralığındadır. Kuyu 4 buzdolabını bir yere koySen olacaksın.

Tüm apartmana deprem kabini yaptırmak mantıklı mı?

Kale Sismik Yapısı

Apartman ortalarına gelip aynı bölgeye deprem kabini yaptırmak isteyebilir. Sonuçta hepimiz depreme hazırlıklı olmaya çalışıyoruz ama bu noktada değerli bir detay var. Taşıyıcı sütunların tartım kapasitesinin bir sınırı vardır. Örneğin 10 katlı bir binada aynı alana 10 tane beyin sarsıntısı kabini yaptırıyorsunuz. Bu kabinler kolonlara uygulanan ağırlık.Çok iyi hesaplanması gerekiyor.

Bu konuda inşaat mühendislerine herkesin aynı alana tavana kadar uzanan beyin sarsıntısı kabinleri yaptırmasının binanın sağlamlığına nasıl bir etkisi olacağını sorduk. Aldığımız cevapla; deprem kabini temel ve taşıyıcı demirlere bağlı değilseHiçbir işe yaramayacağını, hatta israf olacağını öğrendik.

Yeni binalarda beyin sarsıntısı kabinleri standart olarak kurulabilir mi?

Yeni bina yapımında deprem kabinlerine binanın genel planına yer verilmesi mantıklı gibi görünse de yeni yapılan binaların esasen sağlam olması gerekir ancak son depremlerde yeni binaların yıkıldığını bildiğimiz için insanlar güven duyamıyor. Bu konuda.

Aslında, merkezi bir noktada, özel olarak güçlendirilmiş, temel ve kolonlara bağlanacak şekilde yerleştirilmiş Deprem kabinleri binanın dayanıklılığına katkıda bulunabilir. Ayrıca önceden hesaplandığı için taşıyıcı kolonlara ekstra bir yük binmez. Hatta binanın ortasına bir kantar konulacağı için deprem anında binanın yanal itme kuvvetini bile azaltabilir. Elbette tüm bunların uzmanlar tarafından detaylı bir şekilde araştırılması gerekiyor. Ayrıca her binaya eklenmesi durumunda maliyeti artıracağı da unutulmamalıdır.

Deprem kabininin sağlam olması için kaç ton olması gerekir?

Hesaplamalara göre her katı 100 metrekare olan 10 katlı bir bina, Temel hariç ortalama 1300 ton ağırlığa sahiptir. Yani her katın ortalama yükü 130 ton civarındadır. Bu ölçeğin 50-60 tonu doğrudan taban oluşturur. Yani 1000 tondan daha ağır bir bina, zemin katta oturan bir kişinin üzerine çökecektir. Ancak sarsıntının şekline göre değişiklik gösterebilse de yapının ölçeğinin tamamı tek bir noktaya değil, çökme yüzey alanına göre dağılacaktır. Yani tüm bu terazi yapacağınız sallama dolabının üzerine yıkılmayacaktır.

Bu nedenle deprem kabini yaparken nasıl bir yüke sahip olduğunuzu bilmek ve buna göre tasarım yapmak gerekir. Bu dolabın 6 yüzeyinin de titreşime karşı güçlü NPI profil demirleri ile sağlamlaştırılmış olması son derece değerlidir. Çünkü sallama sırasında bu kabin eğilebilir veya tam tersi yönde dönebilir. Bu nedenle tüm yüzeyler yükü kaldırabilecek kapasitede olmalıdır. Yapılan hesaplamalara göre bu deprem kabinleri ortalama 60 ton yük kaldırabilmektedir.Eğer üzerinizdeki yük fazla ise yani alt katlarda iseniz 100 ton ve üzeri kantarlar için sağlam deprem kabinleri tercih edilebilir.

Sonuç: Beyin sarsıntısı dolapları mantıklı mı?

Bir deprem kabini inşa etmek, bir depremden kurtulma şansınızı artırabilir. Bu sebep tek başına bu kabinleri mantıklı kılar. Bu kabini bir hevesle inşa ettirmek yerine, binanızın planlarını alın ve nasıl yapılacağını öğrenin. Uzmanlara danışmanız gerekir.Ayrıca, altınızda yaşayan insanlar varsa, onlara böyle bir şey yapmayı planladığınızı bildirmeniz son derece değerlidir.

Kahramanmaraş depremlerinden sonra popüler olmaya başlayan bu deprem kabinlerinin uzman inşaat mühendisleri tarafından planlanması ve yerleştirilmesi hem sizin hayatınız hem de binanızdaki diğer insanların hayatı için büyük önem taşımaktadır. Umarız böyle bir yapıya hiçbir zaman ihtiyaç duymazsınız ancak bu binalarda canımızın tehlikeli olduğunu kabullenmeli ve bu durumu tersine çevirmenin yollarını bulmalıyız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu